Vijf tips voor een goede improvisatie scène

Veel beginnende improvisatie spelers zijn op zoek naar houvast voor hun scènes. “Wat moet ik precies doen”, is een veelgestelde vraag. Hier zijn vijf om in je achterhoofd te houden tijdens het spelen van improvisatietheater en theatersport.

 

Start positief

Begin een improvisatie scène altijd op een positieve of neutrale manier. Meteen in een ruzie starten is erg makkelijk, maar zorgt voor een weinig spannende en dynamische scène. Het publiek zal snel vermoeid raken en minder meeleven met de personages.

 

Start met een handeling of stilte

Het is altijd fijn om vanuit de rust van een handeling of stilte te starten. Je hebt dan even de tijd om in de scène te komen, maar ook voor het publiek is het fijn. Start niet meteen met praten.

 

De drie w’s: Wie wat waar

Bepaal zo snel mogelijk de wie, wat en waar. Wie ben je? Wat ben je aan het doen of wat is het probleem? Waar ben je? Daarna kun je met elkaar ontdekken waarover de scène gaat.

 

Breng het personage in gevaar

Iets wat lijnrecht ingaat tegen de echte wereld is dat een personages het avontuur moet opzoeken. Maak problemen en conflicten in eerste instantie erger door bijvoorbeeld het belang ervan te vergroten. Het publiek zal meeleven als het misgaat en het personages bezwijkt onder de problemen en opgelucht ademhalen wanneer het personage aan het eind uit de problemen is.

 

Volg je impulsen

Ga er vanuit dat je goed getraind bent en dat het moment dat je een impuls voelt, het goede moment is. Wacht je één seconde, dan ben je te laat. Volg daarom direct je impuls.

Doe je niet mee aan een bepaalde game en zit je aan de kant, bedenk dan dat je altijd de spelers mag ondersteunen. Heb je een idee om iets toe te voegen, of is er bijvoorbeeld ineens een extra personage nodig? Spring dan in en help de spelers! Het is niet erg als dit niet in de structuur van de game past. Bedenk dat het niet de bedoeling is dat je de scène helemaal overneemt, maar laat de ander stralen door jouw input.